• Home
  • >
  • Monumenten
  • >
  • Verzetsplantsoen
21

Verzetsplantsoen

Op het monument in het Verzetsplantsoen staan de namen van verzetsmensen uit Zaandam die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Ook Walraven van Hall, die wel eens de ‘premier van het verzet’ is genoemd staat daarbij. Van Hall is de belangrijkste financier van het illegale werk in Nederland tijdens de oorlog. Eind januari 1945 wordt hij na verraad gearresteerd, twee weken later wordt hij doodgeschoten door de Duitsers. Ook verzetsman Henk op den Velde staat op het monument. Hij wordt in 1944 – ook na verraad – tijdens het doorseinen van berichten naar Engeland opgepakt door de Duitsers. Hij sterft in concentratiekamp Gross-Rosen.

Het standbeeld staat in het Verzetsplantsoen aan de Savornin Lohmanstraat in Zaandam.


In gesprek met getuigen

Aad van Hall (1936)

Aad van Hall (1936)

"Oom Jaap Buijs was eerder gevangen genomen, die is zwaar bedreigd maar heeft niks gezegd. Hij bleek in de cel naast vader te zitten. Jaap moest plotseling zijn cel uit en stond toen recht tegenover vader. Ze hebben niet laten blijken dat ze elkaar kenden. Maar toen oom Jaap hoorde dat vader geëxecuteerd zou worden omdat ze wisten wie hij was, heeft hij gezegd tegen de Duitsers: ‘Neem mij maar’. "

Wybrand op den Velde (1941)

Wybrand op den Velde (1941)

"Het was het begin van de middag van 2 maart 1944. Een mooie zonnige dag. Ik was samen met mijn vader thuis. Ik speelde in de tuin. En toen viel de Sicherheitsdienst binnen. Henk op den Velde was aan het seinen. Ik kwam het huis binnen, en merkte dat er kerels met pistolen rondliepen. Ik heb nog even mijn vader gezien, vastgebonden aan de tafel in de woonkamer. Met handboeien. "