• Home
  • >
  • Monumenten
  • >
  • Hannie Schaft
16

Hannie Schaft

Hannie Schaft wordt geboren in Haarlem in 1920. Haar vader, Pieter Schaft, komt uit Oostzaan, waardoor er ook in deze plaats een monument voor haar is opgericht. Al jong raakt Hannie bij het verzet betrokken, waarbij ze onder meer samen met de zussen Freddi Oversteegen en Truus Menger – ook uit Haarlem – diverse aanslagen pleegt, onder andere in Zaandam. Op 21 maart 1945 valt ze in handen van de Duitsers. Op 17 april wordt ze in de duinen bij Bloemendaal doodgeschoten.

De plaquette die Truus Menger maakte van Hannie Schaft is te vinden aan het Hannie Schaftplein, Kerkbuurt Oostzaan.


In gesprek met getuigen

Freddi Oversteegen - Van der Molen (1925)

Freddi Oversteegen - Van der Molen (1925)

"Ik voelde op dat moment geen gevaar. Het was gewoon eng, dat weet ik. Het neerschieten ook dat was eng, het gaf je een akelig rotgevoel in je maag. Want je ziet iemand vallen, je hebt dan de neiging om ze op te vangen, dat is zo onverklaarbaar, dat als je iemand doodschiet dat je hem op zou willen rapen, dan kan je zien dat je nog heel jong bent. "

Truus Menger (1923)

Truus Menger (1923)

"Maar iedereen is bang, en de mensen die beweren dat ze niet bang waren die zeg ik: die liegen. Je was je er bewust van dat er erge dingen konden gebeuren, je kon gearresteerd worden, naar een concentratiekamp worden gebracht of naar een gevangenis, je kon doodgeschoten worden. Die dingen zaten wel in het verschiet, dat weet je wel. Je probeerde zo slim mogelijk te zijn. Slimmer dan de Duitsers."