• Home
  • >
  • Monumenten
  • >
  • Jan Bonekamp-Hannie Schaft
22

Jan Bonekamp-Hannie Schaft

Op 21 juni 1944 plegen Hannie Schaft en Jan Bonekamp in de Westzijde in Zaandam een aanslag op politiecommissaris Ragut van de Duitse Sicherheitsdienst. Schaft en Bonekamp fietsen Ragut tegemoet en ter hoogte van de Botenmakersstraat schiet Hannie Ragut van zijn fiets. Ragut raakt ernstig gewond maar ziet nog kans voor hij overlijdt op Bonekamp te schieten. De zwaar gewonde Bonekamp valt in handen van de politie en sterft ‘s avonds. Hannie Schaft ontsnapt en duikt onder. In 1944 en begin 1945 is ze opnieuw actief en pleegt diverse aanslagen. Op 21 maart 1945 wordt ze aangehouden. Drie weken voor het einde van de oorlog, op 17 april, wordt ze in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Het monument staat aan de Westzijde, ter hoogte van nummer 39 (de voormalige Kamer van Koophandel), op de hoek van het Wijnkanspad.


In gesprek met getuigen

Arie Bakker (1939)

Arie Bakker (1939)

"Ik zag hem half van de fiets af, zag hem niet vallen. Ik heb me later wel verbaasd: “Daar lopen twee kleine kinderen, er wordt geschoten. En er is geen mens die je oppakt, je meesleept in een veilige omgeving. Het is … en vooral dat die fietser langsreed met dat spierwitte gezicht en grote ogen. We zijn hard gaan lopen. Gewoon stomweg hard gaan lopen vooruit. Dat is het."