• Home
  • >
  • Monumenten
  • >
  • Juf Tieke Jansma
14

Juf Tieke Jansma

Vanaf 9 januari 1942 mogen Joodse kinderen geen les meer krijgen op openbare scholen. Tieke Jansma is lerares op de toenmalige basisschool De Gortershoek. De behandeling van joden vindt ze niet te accepteren en ze besluit onderduikers te verbergen. Dat doet zij onder andere in haar Amsterdamse bovenwoning. Daar verzorgt ze jarenlang twaalf onderduikers. Ook als een aantal van hen tyfus krijgt. Ze raakt zelf ook besmet en ze overlijdt op 12 januari 1945 op 31-jarige leeftijd. Al haar onderduikers overleven de oorlog.

De plaquette hangt in de voormalige basisschool De Gortershoek, Tuinstraat 27, Koog-Zaandijk.


In gesprek met getuigen

Free Ratelband (1933)

Free Ratelband (1933)

"Een lieve zachte vrouw die hielp. Ze was vaak weg. Dan kwam ze niet op school. Ze had namelijk haar been ingezwachteld met een spons. Dan werd er gezegd: ‘Dat is een kraambeen. Juf heeft weer zo’n pijn, ze moet rusten.’ Nou dat geloofden wij natuurlijk direct. Want, ja, ze had toch een zeer been? Wisten wij dat het nep was? Dat wist ik niet eerder dan na de oorlog."

Karel Fonteijn (1925)

Karel Fonteijn (1925)

"Ze is dood. Dus die dankbaarheid is achteraf. Ik sliep daar tussen twee Perzische tapijten tijdens de hongerwinter. Er waren geen bedden genoeg en de vloer was zo koud… Ze liep de straat op en kwam ergens een Volendammer tegen met paling. Ze heeft een klein stukje genomen en dat is haar dood geworden: er zat tyfus in. Als je alleen maar aan jezelf denkt dan gaat de wereld kapot. "

Corrie Groot-Westrik (1931)

Corrie Groot-Westrik (1931)

"Ik weet dat ze indruk maakte want ze was dik. Dat was toen bijzonder want iedereen was vrij mager in de oorlog. Oh stel je toch voor dat ze die Joodse mensen gevonden hadden... dat was toch een fijn gevoel dat ze er allemaal doorheen gekomen zijn. Het was echt een schat van een mens. Ze heeft haar leven op het spel gezet voor anderen. Dat deed lang niet iedereen."